Dit wil je weten als je begint met mediteren

Stress, oververmoeidheid, een burn-out. Niet alleen werknemers en ondernemers lopen een verhoogd risico op deze gezondheidsklachten. Ook studenten hebben er steeds vaker last van. Hoe kun je deze klachten verminderen of zelfs voorkomen? Door te mediteren! Lees hier hoe je begint.

70.000 gedachten

Elke dag hebben we zo’n 70.000 gedachten. De meeste van die gedachten zijn onbewust en ongecontroleerd. Ongecontroleerde gedachten zorgen voor innerlijke onrust, opgejaagde gevoelens en onevenwichtigheid. Wie begint met mediteren ervaart hoe uitdagend het is om je gedachten tot rust te brengen. Waarschijnlijk schieten je gedachten alle kanten op. Dat komt omdat we niet meer gewend zijn om stil te zitten. Niets anders te doen dan alleen maar te ‘zijn’.

‘Een gedachte is onschadelijk. Tenzij je er in gelooft.’ – Byron Katie

Geen goed of fout

Hoe begin je dan met mediteren? Door het te doen! Er bestaat namelijk niet zoiets als goed of fout mediteren. Je mediteert of je mediteert niet. En je kunt het overal en op elk moment van de dag doen. Want je ademhaling heb je altijd bij je. Of je nu zit, onderweg bent, wandelt of sport. Met je ogen open of dicht. Of je nu blij, verdrietig, gespannen of ontspannen bent. Door te mediteren laat je emoties, verwachtingen en gedachten er gewoon zijn. Je hebt aandacht voor het moment zonder in je hoofd te verdwalen.

Eat, meditate, sleep, repeat

Hoe vaker je mediteert, hoe gemakkelijker het wordt en hoe meer effect het heeft. Mediteren verbetert je nachtrust, zorgt voor meer concentratie, vermindert stress en draagt bij aan een sterker immuunsysteem. Neem je voor om twee keer per dag – ’s ochtends en ’s avonds – tien minuten te mediteren. Of kies een moment wanneer het jou uitkomt. Daar heb je geen wierookstokjes en kaarsen bij nodig. Al mag het natuurlijk wel als je dat prettig vindt. Lukt het een keer niet? Dat geeft dat niets. Probeer het de volgende dag weer op te pakken. Johan Noorloos, oprichter van De Nieuwe Yogaschool, schrijft dat je slechts twee dingen nodig hebt om te mediteren: de wil en een beetje compassie voor jezelf. Dat is het proberen waard, toch?

In een volgende blog vertel ik je meer over verschillende meditatietechnieken.

Bron: Het Nieuwe Yogaboek – Johan Noorloos

Dit vind je misschien ook leuk

%d bloggers liken dit: