Beleef Parijs in hartje winter

Eiffeltoren

Lente, zomer, herfst, winter. Elk seizoen kent zijn charme en geeft Parijs op een bijzondere manier kleur. Ik bezocht deze verfijnde stad rond de feestdagen in december. Romantiek, sfeer en lichtjes in overvloed! Van kerstshoppen tot cultuurhoppen en uiteraard heerlijk dineren. Parijs is dé stad waar je zijn wilt én waar je binnen no time bent.

CITY TOUR DE L’AMOUR

Wie houdt van indrukwekkende architectuur, geschiedenis, kunst en cultuur komt in Parijs volledig aan zijn trekken. Ook ik ga helemaal op in een stad als Parijs. Naast de imposante gebouwen zoals Opéra Garnier en La Conciergerie geniet ik van de rues en avenues met hun prachtige, majestueuze huizen en stel ik me voor hoe achter de vele ramen en sierlijke balkons zich verschillende levens afspelen. Omdat de stad de grootte heeft van de provincie Utrecht, heb je veel tijd of een strakke planning nodig om genoeg te kunnen zien. De metro brengt je in rap tempo overal naar toe, maar ik wandel het liefst door de straten terwijl ik de geur van gepofte kastanjes opsnuif en het gekrioel van winkelende mensen gadesla rondom de grote warenhuizen van Galeries Lafayette.

Metropolitain Parijs

TRIP DOWN MEMORY LANE

Parijs ademt een en al historie waar de moderne wereld zich perfect in blend. De stad is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de Eiffeltoren, maar het historische stadcentrum kent veel meer bezienswaardigheden. Via de Pont Neuf bereik je Île de la Cité waar je oog in oog komt te staan met de majestueuze Notre Dame. Hoewel ik deze typische Parijse monumenten en gebouwen vaker heb gezien, blijven ze me imponeren. Ik beeld me in hoe mensen honderden jaren geleden hetzelfde zagen als wat ik nu zie. Maar dan in een heel andere tijd en setting. Nog zo’n bezienswaardige plek is de wijk Montmartre. Wandel door de nauwe, kronkelige straatjes met de historische panden waar kunstenaars als Van Gogh, Renoir en Toulouse-Lautrec zich verzamelden. Ontdek hier de oude cabarets en de enige overgebleven wijngaard van de stad. En neem een kijkje in de Sacré-Coeur, de prachtige witte basiliek met haar ronde koepels en vele trappen.

Notre Dame

DE GROOTSTE TER WERELD

Een van mijn favoriete historische en culturele highlights is Musée du Louvre, het grootste museum ter wereld. Je kunt dagen in het Louvre doorbrengen en nog niet écht alles zien. Uiteraard hangt hier, veilig achter dik glas en met een dichte mensenmassa voor zich, de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Maar er zijn vele andere kunstschatten te bewonderen. Van grootmeesters als Botticelli, Rembrandt en Rubens. Wandel door de voormalige residentie, ontdek de weelderige vertrekken van Marie-Antoinette en visualiseer hoe zij door de goud versierde gangen zwierde. Zorg wel dat je de tickets online koopt of in één van de winkels gelegen onder het museum. Zo kun je de enorme wachtrijen bij de glazen piramide skippen. Scheelt veel van je kostbare tijd!

Louvre

CULINAIR WALHALLA

Wie in Parijs is, weet dat je er goed kunt eten. Geniet van goddelijke chocolade, zoete broodjes, steak tartare of ga voor een kaasplankje met een rode wijn. Als vrouw zijnde vraag je je wel stiekem af hoe Parisiennes toch zo slank blijven. Maar dat terzijde. Hoewel de stad behoorlijk prijzig is, kun je ook vriendelijk blijven voor je portemonnee. Koop je lunch op Rue des Martyrs, een straat die je een culinair walhalla mag noemen. Van marktkraampjes met vers fruit tot wijnbarretjes en fijne delicatessenwinkels. Ik lunchte bij Terra Corsa waar ze verse hammen, kazen en quiches verkopen. Een goede koffie toe op het verwarmde terras en je kunt weer verder!

MOSSELEN & CÔTES DU RHÔNE

Mosselen gekookt in een roomsaus van witte wijn en saffraan met daarnaast een fluweelzachte Côtes du Rhône. Loopt het water je al in de mond? Dan wil je in Parijs zeker naar Buvette, gelegen in het 9e arrondissement (28 Rue Henry Monnier). Nog niet zo lang geleden was de wijk Pigalle bezaaid met seksshops en nachtclubs. Tegenwoordig is South-Pigalle – of SoPi – een trendy wijk waar je wijnbars als Buvette vindt. De Amerikaanse eigenaren hebben het sfeervol ingericht en vooral goed begrepen wat lekker eten is. Lunch er met eieren en proef in de avond de kleine varianten van een coq au vin of vispannetje. Lekker hapjes delen tijdens een avondje borrelen. Sluit af met een lémon tart. Die is goddelijk!

Buvette

IN A TIME LAPSE

Waar je in Londen een musical op West End wilt zien, ga ik voor een klassiek concert in Parijs. In Salle Pleyel aan de Rue du Faubourg Saint-Honoré speelt Ludovico Einaudi –componist bekend van zijn filmmuziek voor Intouchables – de sterren van de hemel. Met een glas champagne en goed gezelschap maakt dit mijn romantische weekend Parijs helemaal af. Na afloop wandelen we over de nabijgelegen Champs-Élysées die verlicht wordt door duizenden kerstlichtjes.

FIN

Parijs, je kunt er duizend-en-één dingen doen en bezichtigen. Ook in de winter is deze stad een fantastische bestemming. Want, zoals Audrey Hepburn schreef: “Paris is always a good idea”.

*Deze blog verscheen eerder op Nextdestination.nl.

Dit vind je misschien ook leuk

%d bloggers liken dit: