Film Loving Vincent: Een uniek meesterwerk

Armand Roulin. Beeld: Cinéart

Douglas Booth als Armand Roulin. Still uit Loving Vincent. Beeld: Cinéart.

 

Loving Vincent is de eerste geschilderde speelfilm ter wereld en alleen daarom al de moeite waard. Meer dan 125 kunstenaars schilderden 65.000 ‘frames’ met de hand. Volledig in de stijl van en met dezelfde techniek als Van Gogh. Een monnikenwerk dat zes jaar duurde. Esthetisch gezien een parel. Maar is het verhaal interessant genoeg om de aandacht vast te houden?

Moord of zelfmoord?

Vincent van Gogh stierf op 29 juli 1890. Hij pleegde zelfmoord. Maar in Loving Vincent is de hoofdpersoon daar niet zeker van. De film begint in Auvers-sur-Oise in 1891, een jaar na de dood van de kunstenaar. Armand Roulin, de zoon van postmeester Joseph, neemt de taak op zich om Vincents laatste brief aan zijn broer Theo te bezorgen. Roulin vertrekt naar Parijs waar hij ontdekt dat Theo is overleden. Na een mysterieus verhaal over Vincents dood, ontpopt Roulin zich als een ware detective en gaat hij op zoek naar de waarheid. Was het wel zelfmoord? Of toch moord?

Surrealistisch effect

Maar voordat ik hier dieper op in ga, ben je vast benieuwd hoe het is om tachtig minuten naar een film in olieverf te kijken. Eerst duizelt het voor je ogen want de kleuren spatten van het doek af. Na verloop van tijd valt het niet meer op en blijft er een prachtig visueel en surrealistisch effect over. De personages zijn uitzonderlijk goed gemaakt. Ooit door Vincent geportretteerd, in de film verweven met acteurs als Helen McCrory, Douglas Booth en Saoirse Ronan. Niet alles is in kleur. Als Roulin de betrokkenen bij Vincents leven ondervraagt, zien we de herinneringen aan de kunstenaar in zwart-witte flashbacks. Alle sprekers vertellen een ander verhaal. Hier en daar een tikkeltje langdradig, maar ze zetten de kijker wel voortdurend op een ander spoor. Wat is er toch gebeurd? En wie was Vincent écht?

Still uit Loving Vincent: Saoirse Ronan verandert in het portret van Marguerite Gachet.

De transformatie van Saoirse Ronan in Marguerite Gachet. Still uit Loving Vincent. Beeld: Cinéart.

Hart en ziel

Uit alle puzzelstukjes ontstaat een beeld van Vincent als eenzame en kwetsbare man. Tijdens zijn leven verkoopt hij slechts één schilderij. Pas na zijn dood wordt zijn werk op waarde geschat en krijgt hij de roem die hij verdient. De makers van Loving Vincent, Dorota Kobiela en Hugh Welchman dragen daar zeker aan bij. Je voelt dat zij met hart en ziel aan deze film hebben gewerkt. Het resultaat? De werken van Van Gogh komen op schitterende wijze tot leven. Maar het is vooral ook een ontroerend eerbetoon aan de man achter de schilderijen.

The making of

Benieuwd naar the making of Loving Vincent? In Het Noordbrabants Museum ontdek je hoe de film tot stand is gekomen. Ook bijzonder: tijdens de tentoonstelling laat een van de betrokken kunstenaars live zien hoe zij te werk gaat. De tentoonstelling Loving Vincent is t/m 28 januari 2018 in Den Bosch te zien.

Dit vind je misschien ook leuk

%d bloggers liken dit: