Waarom je volgend jaar naar de Museumnacht moet

Het Rijksmuseum, Het Anne Frank Huis en de Hermitage. Stuk voor stuk indrukwekkende musea die je gezien moet hebben. En dat weten toeristen die Amsterdam bezoeken ook! Lees: lange wachtrijen en dringen om dat ene beroemde schilderij van dichtbij te zien. Verre van ideaal! Wil je musea op een heel andere manier ontdekken? Bezoek dan de Museumnacht. Naast flink wat cultuursnuiven kun je gelijk de leukste feestjes meepakken.

Anders dan anders

De avond valt in Amsterdam. Langs de grachten branden lichtjes. Het geeft de stad een romantisch en winters aanzicht. Cafés en restaurants zitten vol en zoals altijd is het druk op straat. Terwijl de meeste Amsterdammers en toeristen zich klaarmaken voor een avond uit ga ik iets anders doen. Op naar de Museumnacht! Meer dan vijftig musea in Amsterdam zijn van zeven uur ’s avonds tot twee uur ’s nachts geopend. Je beleeft de kunstcollecties bij nacht, maar er zijn ook lezingen en workshops. Er is livemuziek en bij verschillende musea wordt gedanst, gegeten en geborreld.

Amsterdam tijdens de Museumnacht

De avond valt in Amsterdam.

 

Nachtelijk bezoek aan Hollandse meesters

Ik begin de avond bij de Hermitage. Dit seizoen staat het museum volledig in het teken van de Gouden Eeuw. Ik wandel door het grote museumpand en kom oog in oog te staan met ‘broers en zussen van de Nachtwacht’. Dertig reusachtige groepsportretten uit de zeventiende eeuw zijn hier te zien. Regenten, schutters en kooplieden kijken me recht aan en lijken zo van het doek af te stappen. Zo echt en levendig zijn zij geportretteerd. Ook te zien is de tentoonstelling Hollands Meesters uit de Hermitage. Een prachtige collectie schilderijen van de grote meesters als Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen en Ferdinand Bol. Afkomstig uit de Hermitage in St. Petersburg en nu tijdelijk in Amsterdam. Ik kan er nog uren naar kijken, maar vanavond heb ik meer op de planning staan.

Hollandse meesters in de Hermitage

Portretten door Hollandse meesters in de Hermitage.

 

Nachtelijke jungle

Ik wandel naar de Hortus Botanicus: een van de oudste botanische tuinen van Europa. Bij daglicht zijn de kassen met reusachtige cactussen, palmbomen en andere exotische planten al een bezienswaardigheid. Nu zijn de kassen paars, blauw en groen verlicht en krijgt het museum een surrealistisch en sprookjesachtig effect. In de tuinen zijn kampvuren en een DJ bouwt een exotisch feestje. Een verrassende setting voor de zaterdagavond! Met een rood wijntje in de hand ga ik op pad naar de volgende bestemming. Inmiddels is het tegen elven en de stad pulseert van het uitgaanspubliek. Heel wat anders tref ik aan in het Joods Historisch Museum. In alle rust ontdek ik hier meer over de joodse cultuur, geschiedenis en tradities. Een bijzondere ervaring zo laat op de avond!

Hortus Botanicus by night

De Hortus Botanicus by night.

 

Het Achterhuis bij nacht

Er staat nog één musea op mijn wishlist: Het Anne Frank Huis. Het museum waar het áltijd druk is en waar dag in dag uit lange wachtrijen staan. Maar vanavond is er bijna niemand en kan ik zo doorlopen! Ik wandel door het Achterhuis met de stemacteur van de audiotour als gezelschap. Klokslag twaalf uur stap ik Anne’s kamer in. Dit is de plek waar zij haar dagboek schreef. Op dat nachtelijke tijdstip, de leegte in het museum en het zien van Anne’s foto’s, komen de gruwelijkheden van de oorlog nog harder binnen. Wat bijzonder om deze plek op deze manier te ervaren. Tegen tweeën ben ik terug in mijn hotel. Terwijl in de clubs wordt door gefeest, val ik moe en voldaan in slaap na een inspirerende, culturele nacht.

Het Achterhuis

Een verlaten Achterhuis.

 

Mijn Museumnacht tips

  • Een ticket kost slechts twintig euro. Daarmee krijg je tijdens de Museumnacht toegang tot alle deelnemende musea.
  • Met je ticket in de vorm van een polsbandje mag je gratis terug naar je favoriete museum. Dat kan tot twee maanden na de Museumnacht.
  • Download de Museumnacht app, ontdek wat er te doen is en stippel je route van te voren uit.
  • Boek ruim op tijd een hotel. Ik verbleef bij Hotel Toon, een klein en comfortabel hotel met een leuke bar waar je een lekker wijntje of cocktail kunt drinken. Erg centraal ook, want Toon bevindt zich aan de Utrechtsestraat op steenworpafstand van het Leidsche Plein. De Utrechtsestraat stikt van de leuke winkels, restaurants en koffietentjes.

De Museumnacht 2017 was op 4 november. Dus je moet nog even geduld hebben voor de volgende editie. Maar ga er zeker naartoe voor een unieke museumervaring!

 

Dit vind je misschien ook leuk

%d bloggers liken dit: